Tuesday, December 25, 2012

build to stock

this is my todo list and before i lost i should documented it.
1. I book a booth at my work place on 15 Jan and i need to prepare for the booth with craft items.the items in my list are:
  •  10 pcs of queen fitted bedsheet ( of course with pillow case and bolster case)
  •  10 Pcs of single fitted bedsheet
  •  10 pcs of kitchen towel with crochet sunflower on the top
  •  100 Pcs of ribbon clip ( for my staffs to do it, hope both of them can coop with it)
  •  100 pcs hair alligator clips with organza and satin flower  for both of them to finish in 2 weeks time
  •  24 pcs of crochet coin purse( for them to do)
  •  12 pcs crochet handphone case ( for them to do)
  •  10 pairs of flip flop with crochet flower (for me to do)
  •  5 pcs of crochet tissue cover ( for me to do and teach them how to do it)
  •  12 pcs of crochet baby hats ( available)
  •  12 pcs of cloth baby hat ( need to sew it ...of course me la)
  •  3 dozen of cloth and ribbon brooch
  • Five aprons ( for me to sew)
2. i need to finish the floral hooded blanket and hand it over to the owner by today since she has delivered the baby girl on the chrismas day which was yesterday ( my schedule slippage as usual). since  it  have pass the due date i am thinking of giving the blanket as present to her baby....:-) so i can feel less sinful..:-P

3. my friend ask me whether i can crochet a baby set for her sisters baby girl ( layette , mittens, hat and booties) i dont  have a heart to say no so i said, wait i try to do it first and if i cannot do it by next week ( which is this week) i have to say no and she said ok.. she will wait for it ( gulp... looks like i am cutting my own throat:-(  )

4. on top of that my kids school uniform still in fabric foam...lying under the sewing machine table. so no choice have to buy a pair for each and try to sew the fabric into school uniform during this coming weekend.

feel suffocated  and stress for me? eehehehe... please do...tq peeps... hope that i can handle this well..
  

Thursday, November 8, 2012

Freeform crochet

Hi... pernah dengar freeform crochet tak. its one form of art yang kalau nak dikira dengan bahasa yang mudah ialah hentam sajalah labu... heehe.. kita boleh crochet sesuka hati kita dengan menggabungkan pelbagai bentuk. ada juga yang menggabungkan crochet dan knitting... sebagai. gambar ni diembed dari pinterest, cool kan
Source: woolandtea.com via Joke on Pinterest


ada lagi yang menarik cam yang ni.



 
Source: flickr.com via Joke on Pinterest
ini dinamakan scrumble... cam apple scrumble kot.. main kacau2 cam tu juga... tapi cantikkan
Tapi kalaulah boleh buat macam yang ni memang tabiklah...
Source: flickr.com via Joke on Pinterest
rupa2 nye freeform crochet ni tersangat la cantiknya bila dijadikan handbag. ... ni yang tak sabar nak buat satu ni..the best thing is , pengait2 tegar mesti mempunyai koleksi scrap yarn yang banyak... apa lagi...
huyyooo... tengok yang ni ... dijual sampai $210... huh... sapa yang boleh buat ni memang caiyok la... makcik kayo..
Source: etsy.com via Sherry on Pinterest
video youtube untuk freeform crochet: 1. scrumble: 2. freeform scarf: 3. Freeform Pullover

3. crochet bullion stitch
 
4. crochet i-cord

Wednesday, November 7, 2012

my 2nd blouse

 Ni blouse kedua saya
 


Ini adalah kain yang dipilih oleh adik saya. dengan kemahiran kelaut saya menjahit ni saya telah berusaha menjahit blouse ni. saya buat pola simple2 ikut sukahati saya. nanti next time saya akak share polanya. saya jahit pun ikut suka hati saya... ( malas nak google). Ni la hasilnya yang baru separuh siap. saya plan nak bubuh tali jugak kat tangan tu... tengok la kalau rajin... heheh... plan nak pakai gi kerja hari jumaat ni... almaklumla hari jumaat saja boleh melaram pakai baju biasa hari lain memang baju batik oren tu je la mampu digayakan.
 

okehla.. bila pakai rasa selesa cuma kalau saya buat next time mungkin saya akan tambah 1/2 inci dibahagia dada..( bersedia supaya kalau tergemuk sedikit masih boleh pakai). hubby saya kata ..cantik cuma panjangkan sikit belah kat tepi tu... hmm.. nanti saya pegi bukak sikit tepi tu jap lagi.

 
 tapi yang kelakarnya sebab saya ni jahit baju main belasah buat pola sendiri saya punya la heran bila bahagian tangan yang saya dah potong exactly ikut lubang lengan tu bila jahit tak boleh fit. sebelum ni masa jahit blouse untuk anak2 pun memang saya dah heran tapi malas nak cari. tapi member bagi saya blog ni.. tunjukkan cara untuk lukis pola blouse dan kurung moden yang betul. terima kasih bebanyak atas ilmu yang dikongsikan. ni blognya:cara cantum lengan

Harapnya tercapai le hasrat saya nak bergaya dengan blouse jahitan sendiri ni hari jumaat ni... kui kui
 

Monday, November 5, 2012

Haberdashery glossary

There are a few new things I need to order and inventorize to my shop. For this week:
1. Aida cloth for crosstitch.. morer than 5. People asking me about that when I was at the store last week..and I was there for a few short hours only
2. Magnetic button for bags.
3. Nice and cute bag handle
4. Fabric pen
5. Border lace
6. Renda putih dan hitam yg biasa
7. craft punch
8. hot fix rhinestones applicator
9. knook hook
10.afghan hook

flower craft punch

Wednesday, October 24, 2012

kraftangan kertas surat khabar

.. hmm. ni bukan dari benang tapi kira ok la kot. dah lama teringin nak buat anyaman kertas surat khabar ni tapi tak tahu nak belajar kat mana


cara anyaman

Wednesday, October 17, 2012

Its almost a year

Hmm... time fly. Its almost a year now ( to be exact 8 months and 12 days) since the opening of my haberdashery . With du'a and wish from all, Insyaallah we are going to survive this first tough year and will keep moving forward. Our mission is to be the major exporter and importer for haberdashery items and we are working very hard towards that. To all, please wish us All the best
Deenor Haberdashery sale by month

Sunday, October 14, 2012

mengait untuk hidup.

Pertemuan saya dengan Ibu Syamsinar ( atas usaha kak Rusnah, dari RnR fashion, yang juga  penulis  buku panduan menjahit pakaian  wanita) memberi satu perspektif baru pada seni kaitan untuk saya. Selama ini saya menganggap mengait merupakan satu cabang seni yang hanya dijadikan hobi dan sumber pendapatan sampingan ( seperti yang dilakukan oleh surirumah di Malaysia). Bercerita tentang jerih pedih penduduk di Bukit Tinggi Indonesia yang menjadikan kegiatan seni dan kraf termasuk mengait sebagai sumber utama pendapatan keluarga ( bak kata Ibu, untuk meneruskan kelangsungan hidup). Betapa bertuahnya kita di Bumi malaysia  yang hidup serba mencukupi, malah merungut bila sesekali kemewahan yang menjadi rutin kita seharian ditarik sedikit. Sedangkan mereka di sana terpaksa mengikat perut meneruskan hidup.
 
 
Ibu Syamsinar yang bertindak sebagai  pemborong barangan kraf ini memikul beban yang berat. Berapa ramai penduduk kampung yang bergantung harap kepadanya. Kerapkali pula barangan dagangan yang di berikan secara hutang kepada peruncit tidak dapat ditagih bayarannya walaupun barangnya terjual.Ibu banyak meletakkan hasil kraf ini  di Malaysia, antaranya di Pekan Rabu Alor Setar, namun seringkali kunjunganya untuk mengutip bayaran menjadi sukar kerana sekali datang untuk mengutip seratus ringgit  pun amat sukar katanya. Umpama pengemis yang meminta walaupun barang dagangan yang di jual secara hutang  habis diniagakan.
 
lewat pertemuan itu Ibu meninggalkan  sedikit barangan dagangannya di kedai saya. Saya berjanji akan cuba berusaha untuk mencari pembelinya sedaya yang boleh.Suatu hari nanti jika diizinNya , ingin saya ke Bukit tinggi untuk berjumpa sendiri dengan orang-orang kreatif dari sana yang untung nasibnya tidak sebertuah kita disini.
 

Tuesday, October 9, 2012

World wide craft store

hi all,

 I  plan to keep this post as my own reference for world wide craft store.

Malaysia
My own shop:
1. Deenor Haberdashery
3A-3-34 Kompleks Bukit jambul, Jalan Rumbia, 11900 Bayan Lepas , Penang

SELANGOR

  1. Lily Handcraft, Subang Parade
  2. Mayfair Craft Supplies, USJ Taipan
  3. Kedai Alat Jahit Mesra, Jalan Bandar Baru Rawang 8, Rawang, Selangor.
  4. Daiso IOI PUCHONG
  5. Kedai Mesra Taman Medan Petaling Jaya.
  6. Pekan Batu 11, Cheras (dekat dengan BSN)
  7. Karysma Store, Seksyen 4 Tambahan, Bandar Baru bangi.
  8. Seri Serdang (dekat dengan Ayamas, KFC, McD)
  9. Minlon Desa Serdang.
  10. Daiso The Mines
KUALA LUMPUR
1. Jalan kancil off jalan pudu (jorex sdn bhd) - nona
2. Sungei Wang Plaza Low Yat
3. Daiso OU
4. Chow Kit
5. Pandan Jaya (Benang Emas) kedai tepi jalan - minlon

NEGERI SEMBILAN


PAHANG
KEDAI DOWIN , area CIMB , jerantut

KEDAH

KELANTAN
1. SP Cinta, Kota Baharu

P.PINANG
1. Deenor Haberdashery, 3A-3-34 kompleks Bukit Jambul, pulau pinang. online store at www.deenorh.melur.com . facebook at www.facebook.com/deenorh . nona , ice,peach n cream and other imported yarn serta pelbagai peralatan kraftangan dan menjahit.
2. daiso queensbay
3. yiyi kraft queensbay
4. ATUZ seberang jaya
5. Youmei bukit jambul, depan BJ court
6. kedai kat sunway tunas

PERAK
1. Lily Handicraft - Kompleks Yik Foong, Ipoh. ( 2 located in LG and 1 in G Floor).
2. Beauty Enterprise, Sitiawan, Perak. (belakang the Store).
3. Sharas Trading, Sri Manjung. (same row with Beriani 23 jam).
4. DAISO Aeon Mall Pengkalan, Station 18 (benang kait takde lagi, tapi jarum knit, embroidery yarn, sudah ada).
5. Yi Mi Trading, Batu Gajah.


JOHOR
1. Wellward Supermarket, Parit Raja, Batu Pahat(nona, minlon)
2. Daiso Jusco Bukit Indah, JB.
3.Plaza Angsana,tingkat 3.( nona)
4.Bawah Apartment hujung sekali(dekat kip mart Tampoi)ada benang minlon yg mix colour.nona.
5. Cowboy, Kulai.(kedai baru buka)-Nona, minlon, mirage
6.IOI MALL(kulai benang nona tapi tak banyak sangat)
7. Kedai Koboi, Pekan Labis, Segamat (Minlon jer yang ada)
8. Kedai kraf Chin Chan Aik, Gelang Patah,(benang nona jer. n barangan utk buat hantaran)
9. Miracle (handicraft) Centre, Unit 11, Ground Floor, Lien Hoe Complex, 80150 Tmn Sentosa, JB. Tel:07-3355154
10. Kedai Peralatan Jahitan, Ground floor, Merlin Tower(mengadap stesen ketapi)nih lom gi selongkar lagi kedai nih.. baru lalu dpn dia jer..

MELAKA

SABAH
1. Meelo, Center Point(CP)(international, nona, sakura etc)
2. Leton(sakura)
3.jelip(minlon)
4.starlight(nona)
5.Kien Hong, Ranau (Sakura)
6. Kin Chan, Ranau (Sakura,minlon)
7. Yung Seng, Ranau (Minlon)
8. Long Fung Hung, Ranau (Minlon)
9. Daiso One Borneo
10. Daiso Centre Point
11. Da' Knit, Muis Jalan Sembulan KK. (International (mostly Turkish brand) + local yarns (Sakura and more to come soon) + Needles and hooks + Accessories for crafts - still new ). Our Online Store: http://www.daknit.com. FB Page: http://www.facebook.com/daknit

SARAWAK
1. Ko Siong Cheun S/B, China Street, Kuching.(somewhere near Carpenter Street)
2. Nam Mui, Kota Sentosa, Kuching
3. Fang Kong, Kota Sentosa, Kuching
4. Electra House, Kuching

TERENGGANU
1. Kedai Sing Thye (sebelah guardian, jalan sultan ismail, deretan pizza hut)

Thailand
1. Big Knit cafe bangkok
2. Zawa Knitting, Bangkok

Singapore
1. Golden dragon China town

Indonesia
1. Tulip craft
Jl.Bunga Rampai Raya No. 40 Malaka Jaya, Duren Sawit Jakarta Timur

toddlers pant ( lazy mummy version)


Last night i just notice that my 2.5 years old  kid has run out of her pants. wow.. she grow up fast and all pants become 3 1/4 in no time. it's about time to replenish the pants. i will share with you all how i sew kid pants in lazy mummy style..:-). first i take one of her pants.
1. I lay down the cloth( fold into 2 ) on the floor.
2. i put the pant on the cloth and secure it with pin enough to make sure that it wont move when i cut it.
3.using water erasable marker i draw outline  of the pants. be sure to  draw about 1 cm bigger that the size you want for the seam allowance.
4. cut throughout the line
5. sew it, across  and  put the elastic rubber ban  in the waist line
6. Taadaaaaa.... done

Note : for the material i use flannel

Sunday, September 30, 2012

Minlon Vs Nona

semenjak bukak kedai benang ni soklan yang  paling common ditanya oleh customer yang baru nak berjinak2 mengait ialah apa bezanya benang bulu kambing ( nama kampung untuk acrylic yarn..:-)) jenama nona dengan minlon. sebenarnya ini adalah soalan yang sangat2 biasa. even tajuk yang sama ada saya chat dengan my macy salesman jugak.  ada pulak customer yang dulunya menggunakan benang minlon mula beralih arah kepada benang nona kerana katanya semenjak dua menjak ni benang minlon mula hilang kualitinya dan cepat berbulu berbanding dengan benang nona yang lebih firm teksturnya.menurut cerita my Nona supplier, dulunya Kanebo , kalau tak silap saya , sebuah kilang pengeluar benang di Malaysia ini supply benang kepada minlon, benag putih yang belum di warnakan . minlon akan die benang dan jual atas jenama minlon. namun beberapa tahun lepas kanebo telah dibeli oleh  pengilang nona menyebabkan minlon kehilangan sumber benang putih. jadi minlon mendapatkan sumber benang putih dari beberapa kilang dari china menyebabkan kualitinya menjadi tidak sama dan susah dikawal. saya  biasa membeli benang putih minlon kod 51 tetapi benangnya berwarna antara krim dan kelabu cair... memang out habis... mesti ada antara kita yang pernah beli benang minlon yang nampak seperti putus dan disambung2.. uh... memang sakit hati bila terjumpa kes sebegini.
 
hmm... pada saya kedua2  benang ada kelebihan dan kekurangannya. sehingga kini saya masih menggunakan kedua2 benang dalam projek2 saya bergantung kepada jenis projek tersebut. selalunya saya akan menggunakan benang nona untuk projek yang bukan wearable ( bukan untuk garment) seperti casing handphone, pencil case bag dan sebagainya. benang minlon pula saya akan gunakan bila mengait menggunakan jarum dua ( knitting) ini. kerana teksturnya lebih lembut dan selesa pada kulit.kekurangan nona pula ialah kerana kilangnya tidak sebesar macy yang menghasilkan minlon, kadang2 bekalannnya habis dan kerap warna nya yang kita mahukan tidak dapat dibekalkan oleh kilang.
 
berikut saya akan share kedua2 katalog dan kod warna benang minlon dan nona... harap2 dapat membantu anda merujuk warna untuk projek anda. klik diatas gambar untuk membesarkannya.

katalog nona
 

Wednesday, September 26, 2012

simple felt flowers

hi how are you doing... hopefully everyone is good  and in the pink of health.Now, with the rainy season around we need to  more cautios  with the change of weather ( sure there will be sick people around to take care of) . two out of four of my kids now down with flu...
today gonna share with you how to make a simple felt flowers. i capture this image when my shop assistant  create the flower. the picture might not be superb but i hope it will help to give some idea on how the flower was construct. have fun to try this at home..:-) .. bye...

1. cut the felt into strip depend on the size of the flower

2. fold the end into the triangle and cut it.

3. you will get the right triangle


4. pull the thread at the base of triangle using running stitch



5. gather 5 triangle using the same thread ( 5 will determine the number of petals. put more if you want more petals.



6. Pull the thread tightly and sew to make a loop



7. some application of the felt flowers


Wednesday, September 12, 2012

the cabbage pattern dress

hi all,
how r you gals.. hope everyone is doing fine.. i ve crochet and knit less this few weeks due to several reason. one of it is i injured my hand, ( felt down stupidly at my parents house ,  kids spilt the drink on the floor) on the forth Aidil fitri and  the pain is still there, eventhoug after  massage by a masseur , especially at the elbow join and wrist. having a 2 years old attached to me most  of the time like a koala bear make it worst, i have to use the painful hand  to carry her around when the tantrum started...another reason is i was busy sewing new clothes for my 4 daugthers  for raya and open house after raya..i ve started many project though... but none of them completed ( sounds familiar...:-P )
 
I ve crochet this dress  about a year ago...  to display it on my yarn shop wall.So many people attracted to this dress but i refuse to sell because i know once i sell it, i will never make another one... the yarn that i use is a high quality ice yarn and fr the dress alone it took 1.5 ball of 100g yarn. i use cotton summer mercerized  yarn for this project.
 
unfortunately i have lost the pattern i ve print out from the internet 12 years back. Still have the the dress with me , i will try my best to write the pattern and share with  you...

material use: Indonesian cotton
hook no 5 (3mm)

1. ch 110
2.dc in the 4th ch from the hook.

Tuesday, August 7, 2012

simply sunhat ( Again?)

Before Ramadhan someone has order storybook hoodie for her 8 months baby. she wanted the baby , name Ilham to wear it in the hospital after the heart operation. oooh... at first i want to reject the order as i always emphasize.. i am a leisure crafter who craft at my own sweet time. i hate taking orders and meeting dateline. But after heard the story about the baby, my heart goes with him and i decided to take the order... the operation was on the 9th of july i just had 1 week to finish it. unfortunately 4 out of  that 7 days i was down  due to fever and diarhea, so left me only 3 days to finish the order. i managed to finish the order and time and send it together with the car pillow ( my first experiment with shape pillow). I really hope the baby and the mother will treasure it. The last news i heard was the baby is still in ICU but stabilized.

so.. this is the leftover yarn. The Lion brand  pound of love yarn my dear darling bought me in US last year served me better that i expected. with just 1 skein of yarn i ve made 2 storybook hoodie sweater , 1 1 for my 2 years old toddler and another 1 for Ilham. I also made 3 big roses for my daughter's teachers day present and a sunhat. With leftover from Ilham sweater i crochet the sunhat. The leftover just enough to make one ( i throw away about 10 meters leftover after the sunhat as i get sick of looking at the yarn for more than 1 year)

 i must admit that i really love this sunhat pattern .. i had made more than 10 of them and still like it. before. I left it to my shop assistant, mira  to decorate the sunhat with any decoration of her choice , but it still look plainly the same after a week. last monday, on Nuzul Quran holiday,  i was at the shop as both of my assistant on leave, only then i had a chance to garnish ( sounds delicious eh..?) the sun hat. i use felt flowers that has been premade by Nurul, my assistant and sew some buttons on it. so tadddaaa.... here it goes the purple pinky sunhat...like it? its available for sale at my shop, very reasonable price.

Thursday, July 19, 2012

am so addicted with the hexagon (baby) sweater

dear all...
how are you and how's your day..? with today is just  1 day away from Ramadhan ...i would like to wish all muslim friends RAMADHAN KAREEM and hopefully this Ramadhan will  be a turning point to make us to be a better muslim.

i found a very very easy sweater pattern just a few days ago. actually  i have came across many pictures of this type of sweater but  all this while i thought that it is constructed from many granny square.. hmm... i am quite allergic to grannies ( square..:-) ) as i hate  to assemble the pieces together. But who knows ... it was not made from a rectangle granny square but a hexagon granny that require minimal stitching... to view some of the picture that you can google for this type of sweater click here : many crochet hexagon sweater pattern .



the sweater was made from 2 hexagon ( segienam) . for this one  i make it into 10 rows( round). i use DMC sunto yarn ( exactly 2 balls) cost me RM34 and some cotton ICE yarn i bought many2 years ago for the edge , before my 2nd daughter was born , and now she is 9 years oledy..:-P.... hehe...at last i manage to use to for something...***sigh**. The size is for 3 to 6 months... can go up more than that if you have a "petite" baby.. 

what i did is, crochet a hexagon
then make another 1. Fold  both hexagon into 2 ( to form half of the sweater). stitch 2 halves at the center back and on top of the sleeves.crochet around  another 5 or 7 rounds to make a colar  and edging... sew a button and ... tadaaaaa... you are done...
This is the diagram of 2 identical hexagons use to construct the sweater 

 i am so addicted with this simple sweater that i keep making a few more... and it is damn fast  , almost like crocheting a hat only...

Wednesday, May 30, 2012

crochet hook size and conversion

Hi ,

for sharing, tulip crochet hook sizes

No. Size (mm)Type/material
1/0-2/0 1.80-2.00 Steel
2/0-3/0 2.00-2.20 Aluminium
3/0-4/0 2.20-2.50 Aluminium/Steel
3/0-5/0 2.20-3.00 Aluminium/Steel
4/0-6/0 2.50-3.50 Aluminium
5/0-6/0 3.00-3.50 Aluminium
5/0-7/0 3.00-4.00 Aluminium
7/0-8/0 4.00-5.00 Aluminium
7.5/0-9/0 4.50-5.50 Aluminium
8/0-10/0 5.00-6.00 Aluminium

Item No. Size (mm) Quality
1/0 1.80 Aluminium/Steel
2/0 2.00 Aluminium/Steel
3/0 2.20 Aluminium/Steel
4/0 2.50 Aluminium
5/0 3.00 Aluminium
6/0 3.50 Aluminium
7/0 4.00 Aluminium
7.5/0 4.50 Aluminium
8/0 5.00 Aluminium
9/0 5.50 Aluminium
10/0 6.00 Aluminium

Friday, May 25, 2012

Bunga kain(cloth flower)

Hi...salam semua... sungguh lama rasanya tak menjenguk kesini... adala dekat dua bulan dah... many thing happened lately.. sekang ni baru ada masa sikit nak mengupdate blog yang tak seberapa ni.so hari ni aku nam ambik kesempatan ni untuk share ngan korang semua cara untuk membuat bunga kain atau cloth flower yang sungguh mudah ini... pejam mata pun boleh buat( pejam sebelah je la...hehehe)

so antara kelengkapan yang diperlukan untuk membuat bunga ini:
1. Mestila kena ada kain dah namanya bunga kain. Kain tak kisah apa kain pun boleh pakai tapi yang akan nampak lebih klas sikit bila jadi bunga ni ialah kain satin , organza atau velvet.
2. gunting kain yang tajam, jarum dan benang untuk menjahit
3. seterika untuk iron kain sebelum dipotong supaya neat sikit
4. apa apa benda yang boleh menghasilkan bentuk bulat. dalam kes aku ni aku gunakan gelas plastik. tapi ada member aku gunakan cookies cutter pastu dia stamp atas big stamp pad then cop je atas kain...ok jugak sebab boleh save masa lukis bulatan tu.
5. butang atau manik sebagai hiasan.

Langkah-langkah (steps)
1. First Iron kain tu untuk menghilangkan segala kedutan. kalau tak berkedut tak payah la iron

2. tekap bentuk bulat  atas kain
3. buat sebanyak mana yang dipelukan. FYI satu kuntum bunga biasa menggunakan 5 bulatan.
3. Lipat bulatan kepada 2 bahagian
4. Lipat lagi kepada 2 bahagian hingga jadi suku bulatan. Iron kalau rajin supaya bentuknya stay (aku suggestkan iron..) Kat sini depend pada korang. kalau rajin korang boleh jahit bahagian lengkungan itu menggunakan mesin jahit kalau tak biar je camtu...aku tak jahit pun.
5. stelah dapat cukup kelopak yang diperlukan kita boleh mula cantumkan kelopak ni.

6. cantumkan dengan jahitan jelujur satu demi satu kelopak tersebut

7. setelah cukup lima kelopak ( atau jumlah kelopak yg korang nak) tarik ketat2 supaya semua kelopak  bertemu
8. cantumkan kelopak pertama dengan yang terakhir dan jahit.
9. kat tengah tu untuk  menghilangkan kesan jahitan boleh letak butang atau manik. boleh gunakan gam atau jahit.

10. untuk kemaskan bahagian bawah aku gunakan felt. yang ni kalau nak jadikan kerongsang boleh terus jahit atau gam pin kerongsang gunakan gam lilin.
tadaaaaa....siappun. boleh le dijadikan hiasan baju, buat kerongsang, letak kat cekak rambut, sepit dan sebagainya.... mudahkan...okeh..sila pejam mata dan buat versi korang punya....


sample dari  organza yang aku gunakan sebagai button my dear daughter shrug...
versi dari black velvet


There was an error in this gadget

Follow by Email

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails