Thursday, November 8, 2012

Freeform crochet

Hi... pernah dengar freeform crochet tak. its one form of art yang kalau nak dikira dengan bahasa yang mudah ialah hentam sajalah labu... heehe.. kita boleh crochet sesuka hati kita dengan menggabungkan pelbagai bentuk. ada juga yang menggabungkan crochet dan knitting... sebagai. gambar ni diembed dari pinterest, cool kan
Source: woolandtea.com via Joke on Pinterest


ada lagi yang menarik cam yang ni.



 
Source: flickr.com via Joke on Pinterest
ini dinamakan scrumble... cam apple scrumble kot.. main kacau2 cam tu juga... tapi cantikkan
Tapi kalaulah boleh buat macam yang ni memang tabiklah...
Source: flickr.com via Joke on Pinterest
rupa2 nye freeform crochet ni tersangat la cantiknya bila dijadikan handbag. ... ni yang tak sabar nak buat satu ni..the best thing is , pengait2 tegar mesti mempunyai koleksi scrap yarn yang banyak... apa lagi...
huyyooo... tengok yang ni ... dijual sampai $210... huh... sapa yang boleh buat ni memang caiyok la... makcik kayo..
Source: etsy.com via Sherry on Pinterest
video youtube untuk freeform crochet: 1. scrumble: 2. freeform scarf: 3. Freeform Pullover

3. crochet bullion stitch
 
4. crochet i-cord

Wednesday, November 7, 2012

my 2nd blouse

 Ni blouse kedua saya
 


Ini adalah kain yang dipilih oleh adik saya. dengan kemahiran kelaut saya menjahit ni saya telah berusaha menjahit blouse ni. saya buat pola simple2 ikut sukahati saya. nanti next time saya akak share polanya. saya jahit pun ikut suka hati saya... ( malas nak google). Ni la hasilnya yang baru separuh siap. saya plan nak bubuh tali jugak kat tangan tu... tengok la kalau rajin... heheh... plan nak pakai gi kerja hari jumaat ni... almaklumla hari jumaat saja boleh melaram pakai baju biasa hari lain memang baju batik oren tu je la mampu digayakan.
 

okehla.. bila pakai rasa selesa cuma kalau saya buat next time mungkin saya akan tambah 1/2 inci dibahagia dada..( bersedia supaya kalau tergemuk sedikit masih boleh pakai). hubby saya kata ..cantik cuma panjangkan sikit belah kat tepi tu... hmm.. nanti saya pegi bukak sikit tepi tu jap lagi.

 
 tapi yang kelakarnya sebab saya ni jahit baju main belasah buat pola sendiri saya punya la heran bila bahagian tangan yang saya dah potong exactly ikut lubang lengan tu bila jahit tak boleh fit. sebelum ni masa jahit blouse untuk anak2 pun memang saya dah heran tapi malas nak cari. tapi member bagi saya blog ni.. tunjukkan cara untuk lukis pola blouse dan kurung moden yang betul. terima kasih bebanyak atas ilmu yang dikongsikan. ni blognya:cara cantum lengan

Harapnya tercapai le hasrat saya nak bergaya dengan blouse jahitan sendiri ni hari jumaat ni... kui kui
 

Monday, November 5, 2012

Haberdashery glossary

There are a few new things I need to order and inventorize to my shop. For this week:
1. Aida cloth for crosstitch.. morer than 5. People asking me about that when I was at the store last week..and I was there for a few short hours only
2. Magnetic button for bags.
3. Nice and cute bag handle
4. Fabric pen
5. Border lace
6. Renda putih dan hitam yg biasa
7. craft punch
8. hot fix rhinestones applicator
9. knook hook
10.afghan hook

flower craft punch
There was an error in this gadget

Follow by Email

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails