Friday, June 25, 2010

knitted baby blanket



Ini adalah selimut untuk latest baby saya. Nasib baik sempat siap untuk menyambut kelahirannya. cuma benang x cukup untuk buat topi dan kasut. pegi kat kedai tu tuan kedai tu kata stok lambat lagi nak sampai... malas pulak nak mencari kat kedai lain dalam keadaan sarat. so end up selimut ni je la yang siap.

Masa nak ambik baby balik dari nursery kat spital, ada sorang nurse kat pantai hospital (chinese) punya berkenan kat selimut ni... dia cakap...waaaa...very soft maaa... mesti benang mahal... aku kata x de la mahal mana rm5.90 jeh seketui...selimut tu pakai 3 ketui...beriya dia membelek selimut tu..kalau tak mengenangkan penat nak menyiapkan selimut ni nak je aku cakap kalau nak ambik la... tapi sayang la pulak...(fact: knitting is 3 times slower than crochet) hehehe...siap tanya pesal aku x buat topi skali...aku cakap x sempat....:P . see some of the uneven stitch... by right kalau lepas kait kita iron sket stitch tu akan jadi rata elok... tapi saya x sempat nak iron, terus basuh dan terus pakai...


nak buatnya memang basic betul...aku just cast on 145 stich... then kait guna jarum sebanyak 145 rows in stocking stitch , knit 1 row , purl 1 row) pastu kat tepi tepinya tu aku kait guna jarum satu in
daisy stitch

my dearest baby, age 7 days in the blanket knitted with love from Mama

blue beanie set

first of all...sorry gambar kurang memuaskan sebab ambik guna handphone jer.. kali ni aku berazam akan cuba untuk menulis patter untuk kasut dan beanie ni. kalau ada yang rasa pattern yang aku tulis ni tak dapat difahami atau susah nak paham harap tinggalkan comment ye...

lagi satu kalau ada antara korang yang dah buat pattern ni dan nak show off kat aku dont hesitate to email me gambar2 yang korang dah buat tu.


closeup yang tidak berapa close up sebab blurrrr giler....



introducing the new shining model... Alisha... just 16 days old





topi dan kasut yang telah siap dikait tapi masih takde accessories lagi... pening kawe nak letak bunga2 kat topi dan kasut ni...



antara accessories yang macam boleh go along je



boleh ker? warna bunga ni macam bright sangat je..







last -last tak jadi arr letak bunga2 tu..cam serabut sangat jer...












so patternnya

ch = chain(taliair/rantai)
sc = single crochet( tatau bahasa melayu panggil apa)
dc = double crochet( tiang)

Topi ( beanie)
row 1
ch 4 , join to form a loop
row 2
6 sc in the row 1 loop
row 3
2 sc in each sc (12 sc), jangan join just place a marker kat permulaan row . aku selalu guna safety pin as marker. kalau tak de boleh guna benang color lain jer.
row 4

weh...susahnya nak tulis pattern ni... TAB(take a break jap) nanti aku sambung balik..

Friday, June 4, 2010

some old projects









There was an error in this gadget

Follow by Email

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails