Monday, December 20, 2010

sunflower applique



last night i was in the sleeping mode but somehow i cannot sleep , but i cannot do other things too coz i am in the sleeping mode... hehehe...so i did the most enjoyable thing i can think of.. i crochet this sunflower...:-P

Sunday, November 21, 2010

great website on crochet and knitting

yeah i know there tons of websites out there talking aboout crochet and knitting... but this one sis different check it out: http://www.mypicot.com/index.html must write it here coz my favorite also has so many links....:-)

Friday, November 19, 2010

lots of grannies...

Many months ago i was pissed off with so many leftover yarns in my treasure chest... so i decided to crochet lots , lots of basic granny squary out of the leftovers.. but never necide what to do about it... i've created mess out of mess...:-) so today i assemble it back and gonna make a basic granny square vest, or cardie to my daugther.. if i manage to get it done by this weekend i will update you guys ok..



kat bawah ni ada satu video yang kurang bermutu tentang cara-cara membuat basic granny square:

knitted green vest

i've knitted this vest more than 10 years ago when i was pregnant to my eldest child.few months ago my third daughter found this vest lying among the old cloth in the store and she was so like it...and insist on wearing it. So that's how this old vest appear again..:-). this is among the first garment i knitted , using only the cheap Nona wool. knitted in garter stitch.

my third daughter, Ain Syazwani Lepas breakfast semalam

Thursday, November 18, 2010

yarn quest

hi all yarn lovers,

For those living in Malaysia will sure know how hard to get the good quality yarns. The only yarns you can find in normal yarn store is the typical 'benang bulu kambing' or wool that is not suitable for garment especially in our weather.I am glad that somebody has advertise the website selling high quality cotton yarns in this blog...and the prices is relatively cheaper compare to other yarn stores that sell high quality yarns can offer. In penang i found one at queensbay. The price there is almost double the price cottonhouse store can offer... great yeah? but know something at cottonstore if we buy in bulk ( means 20 and above ) we can get 25% discount which is Wowww!! great. but i dont need 20 yarns at a time..the most i need maybe only 4?

so gals ( n guys) if we all sum our orders together and exceed 20 yarns we can enjoy the wholesale price. I can accumulate the order and order it one time for you all. Then, when i receive the yarns i will ditribute to all of you. how about that?
so what you need to do is :
1. browse this website : http://www.cottonhousestore.com/and look for your favourite yarns. get the code or copy the link. Both will do
2. come back here and email me your yarn selection with your name + address
dont forget to put the quantity
3. Wait until the consolidate order reach 20 skeins and Make your payment. I will send you my bank account to make payment
4. Done. your yarn will be deliver to your door steps.
delivery cost and repacking charge is 1.50/skein. so let say:
1. you bought 6 yarn from the store at the price of RM15
2. After discount 25% the price is RM11.25
3. but i need to open the yarn package and send it one by one to you all. so i charge RM1.50.
4. so total you have to pay for a RM15 yarn is RM 12.75. Which means you save rm 2.25/ skein.
5. you save a total of 6X1.25= RM 13.5. you can even buy another high quality yarn with that price
which is a big deal rite...so think about it and let me know....

Thursday, November 11, 2010

Topi Mickey mouse



The most interesting about baby beannie is you can be as creative as you like... an the good thing is.. baby will be cute in any type of beannie. ini topi mickey mouse baru untuk alisha tapi dia tak sempat nak menggayakannya lagi.. hehehe.

untuk buat topi ni sangat mudah. basic untuk buat topi ialah
1. mula2 kita 4 rantai then cantumkan.
2. dalam gelung yg kita dah cantum tu pulak kait 6 DC ( row 1)
3. kait pulak 2 DC dalam setiap dc hingga dapat 12 DC (row 2)
4. kait 2 DC , 1dc , 2 DC selang2 sampai habis dapat 18 DC (row 3)
5. kait pulak 2 DC , 1 dc, 1 dc, 2 dc hingga dapat 24 DC (row 4)

ulang step ni hingga dapat saiz yang dikehendaki

chchchch
dcdcdcdcdcdc
2dc 2dc 2dc2dc 2dc2dc
2dcdc2dc2dcdc2dc2dcdc2dc2dcdc2dc
2dcdcdc2dc2dcdcdc2dc2dcdcdc2dc2dcdcdc2dc

lepas tu terus kait 1 dc dalam setiap dc hingga dapat ketinggian topi yg dikehendaki

then letak je any decoration yang sesuai.

Friday, August 20, 2010

Menyulam / Embroidery

Antara benda yang kita nak kena ada sebelum mula menyulam ialah:


Video bawah ni tunjukkan persediaan yang kita perlu buat sebelum mula menyulam

Teknik sulaman Benang

Lazy Daisy
lazy daisy adalah satu variasi dalam seni sulaman benang yang mudah untuk dibuat. kita boleh sulam sulaman yang mudah ni pada pakaian , bag atau tudung. cantik kalau sulam atas tudung bawal kosong.



Bullion knot rose

video ni tunjuk cara untuk sulam bunga rose dengan menggunakan bullion knot. Bagis sesiapa yang baru mula nak menyulam memang agak susah pada mulanya untuk mendapatkan sulaman bullion yang kemas, tapi lama kelamaan kita akan biasa dan dapat menguasai tekniknya.

Friday, July 30, 2010

Belajar mengait- lesson 3

ni pula sambungan dari cara-cara membuat granny square tadi. Ini adalah round kedua.

Wednesday, July 21, 2010

Belajar Mengait - Lesson 2

Dalam lesson 2 dari video ni kita akan belajar cara membuat granny square. Daripada gelung yang kita buat dalam lesson 1 tu kita akan develop satu granny square . incase sapa yang tak berapa familiar ngan granny square, benda ni adalah segiempat2 kecil yang dikait dan mempunyai patternnya sendiri. beberapa segiempat ini kemudiannya akan dicantumkan sesama sendiri untuk membentuk pattern yang lebih besar. granny square ni selalunya digunakan untuk membuat selimut, alas meja, cadar, beg dan baju atau pakaian.

1. Lesson 2 cara membuat granny square

Monday, July 19, 2010

Crochet pixie hat set (with mittens and booties)

Work in progress. i will post the pattern and picture once i finish with it. Thanks Kai for the order and inspire me to design it. ni sample yang diberikan.

Wednesday, July 14, 2010

Flory newborn beanie


this size fit perfectly for newborn baby up to 6 months. since the material is strectable,it will expand as the baby's head grows bigger.


susah betul nak dapatkan kerjasama model kecik ni. maklumlah baru umo 36 hari ni... Baby fat kat muka pun x hilang lagi

Wednesday, July 7, 2010

leftover yarns keychain


Hardcore crocheters will normally have pile of yarns an yarn leftover stock. I will show you some of the keychains that i made of leftover yarns . I also have a habit of buy the yarn first whenever i found it interesting and beautiful than later will figure out what to do with it( not a good habit though...). so as usual some of the yarns will be left there for a very long time before i can think about what i can do with it. Keychain and small flowers seem to be the good solution to this problem...:-)

Friday, June 25, 2010

knitted baby blanket



Ini adalah selimut untuk latest baby saya. Nasib baik sempat siap untuk menyambut kelahirannya. cuma benang x cukup untuk buat topi dan kasut. pegi kat kedai tu tuan kedai tu kata stok lambat lagi nak sampai... malas pulak nak mencari kat kedai lain dalam keadaan sarat. so end up selimut ni je la yang siap.

Masa nak ambik baby balik dari nursery kat spital, ada sorang nurse kat pantai hospital (chinese) punya berkenan kat selimut ni... dia cakap...waaaa...very soft maaa... mesti benang mahal... aku kata x de la mahal mana rm5.90 jeh seketui...selimut tu pakai 3 ketui...beriya dia membelek selimut tu..kalau tak mengenangkan penat nak menyiapkan selimut ni nak je aku cakap kalau nak ambik la... tapi sayang la pulak...(fact: knitting is 3 times slower than crochet) hehehe...siap tanya pesal aku x buat topi skali...aku cakap x sempat....:P . see some of the uneven stitch... by right kalau lepas kait kita iron sket stitch tu akan jadi rata elok... tapi saya x sempat nak iron, terus basuh dan terus pakai...


nak buatnya memang basic betul...aku just cast on 145 stich... then kait guna jarum sebanyak 145 rows in stocking stitch , knit 1 row , purl 1 row) pastu kat tepi tepinya tu aku kait guna jarum satu in
daisy stitch

my dearest baby, age 7 days in the blanket knitted with love from Mama

blue beanie set

first of all...sorry gambar kurang memuaskan sebab ambik guna handphone jer.. kali ni aku berazam akan cuba untuk menulis patter untuk kasut dan beanie ni. kalau ada yang rasa pattern yang aku tulis ni tak dapat difahami atau susah nak paham harap tinggalkan comment ye...

lagi satu kalau ada antara korang yang dah buat pattern ni dan nak show off kat aku dont hesitate to email me gambar2 yang korang dah buat tu.


closeup yang tidak berapa close up sebab blurrrr giler....



introducing the new shining model... Alisha... just 16 days old





topi dan kasut yang telah siap dikait tapi masih takde accessories lagi... pening kawe nak letak bunga2 kat topi dan kasut ni...



antara accessories yang macam boleh go along je



boleh ker? warna bunga ni macam bright sangat je..







last -last tak jadi arr letak bunga2 tu..cam serabut sangat jer...












so patternnya

ch = chain(taliair/rantai)
sc = single crochet( tatau bahasa melayu panggil apa)
dc = double crochet( tiang)

Topi ( beanie)
row 1
ch 4 , join to form a loop
row 2
6 sc in the row 1 loop
row 3
2 sc in each sc (12 sc), jangan join just place a marker kat permulaan row . aku selalu guna safety pin as marker. kalau tak de boleh guna benang color lain jer.
row 4

weh...susahnya nak tulis pattern ni... TAB(take a break jap) nanti aku sambung balik..

Friday, June 4, 2010

some old projects









Monday, May 31, 2010

Daisy stitch

Hi, korang semua pernah dengar tak daisy sticth..?it's one kind of variation untuk sesape yang suka mengait ni. saya dah lam cuba nak buat sticth ni tapi sebab tak de panduan nak buat selalu ak jadi. instruction kat internet pun cam tak berapa clear je. stitch ni sesuai untuk buat item-item seperti booties , baby blanket, sweater ( normally garment la)... dll ...

so since hari ni saya cuti..tak larat nak pegi kerja sebab tengah menunggu hari , saya browse thru youtube dan terjumpa intruction yang sangat clear dari theresa richardson untuk mengait stitch ni...laaa... rupanya mudah jer... ingatkan susah sangat. untuk yang berminat nak belajar buat daisy sticth here's the video:

Saturday, May 22, 2010

Sepits







a few of the sepit yang aku kait untuk my girls... bila pakai pi sekolah kengkawan order pulak... tapi semua FOC jer...:-) bukan susah pun nak buat ni....siap demand kaler lagi kengkawan diorang ni...hehehe... bebudak...

white baby booties






White booties yang aku siap kait last week...

Wednesday, May 12, 2010

Blue baby booties
























baby booties ni dah agak la jugak aku siapkan dalam sebulan dua..cuma x de zest nak uploadkan jer... bersama2 dengan booties ni saya da kaitkan hooded vest jugak tapi tak tangkap gambar lagi.

booties ni sesuai untuk baby boy..

Friday, April 30, 2010

The child friendly cactus


Ni adalah kaktus yang mesra kanak-kanak...hehehe sebab tak de duri dan tak payah siram, kalau nak cantikkan lagi , boleh jahit manik2 warna silver or kuning sebagai duri tapi sebab saya ni seorang yang pemalas dan tidak teliti cukuplah macam ni saja.

Sebenarnya projek kaktus ni semata-mata nak menghabiskan benang2 hijau yang saya beli beberapa tahun lepas entah untuk apa pun tak ingat dah. sebahagiannya saya dah jadikan katak dalam projek saya:
Katak kembung . walaupun dah buat kaktus ni banyak lagi yang berlebih ni.. nampak gaya kena cari green pattern lagi la untuk habiskan benang2 ni.
Pattern untuk kaktus ni saya tiru dari:all craft . respek r kat dia ni sebab come out with such a great pattern yang rasanya kita susah nak pikir. cute tapi mudah sangat nak buat.
Kat dalamnya pula saya stuff dengan kapas biasa yang kita boleh beli dalam bentuk gulung2 tu (kapas mayat...hehehe). sticthnya pulak semuanya single stitch kecuali untuk bunganya saja. untuk badan kaktus kita kait backloop single stitch
Pot dia ni sepatutnya warna merah bata ( terracotta) tapi since benang warna light brown ni aja yang ada ... bantai jer la...bestkan ada kaktus yang tak payah siram ni... korang try le...






There was an error in this gadget

Follow by Email

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails