Friday, March 30, 2012

peralatan untuk crochet

saya ada menerima soalan ini:
"sy baru belajar dlm kait mengait ni. so, x brp tahu tentg brg2 yg dgunakn utk mengait terutama skali jarum kait. bila ke kedai mcm2 jenis jarum kait. takut trsalah beli. bila trjumpa Deenor Haberdashery ni, sy ingin brtnya la tntg brg yg dperlukn utk mengait bg org yg baru nk bljr ni..dan lbh mudah la sy order brg2 itu d Deenor Haberdashery. t.kasih ye.."


Untuk yang bertanya, pertama sekali saya mengucapkan tahniah kerana anda baru saja memilih hobi yang berasal dari ribuan tahun lalu namun hingga kini ia tetap dipraktikkan dan semakin berkembang. Anda akan menempuh pelbagai pengalaman mengujakan dalam menghasilkan pelbagai rekaaan crochet mengikut kreativiti anda sendiri.

mengenai peralatan yang diperlukan untuk belajar crochet:

1. Jarum kait( crochet hook). saix yang paling sesuai untuk yang baru berjinak-jinak dengan crochet ialah antara 2mm-4mm. Ada yang mengatakan jarum tulip 3 mm merupakan yang paling selesa untuk yang baru belajar.jenis jarum pula banya..tapi jenis yang diperbuat dari aluminium lebih ringan berbanding dengan jenis besi. Dipasaran sekarang terdapat pelbagai jarum argonomik yang direka untuk keselesaan penggunanya seperti contohnya jarum tulip dengan handle plastik ini

Tulip Plastic Handle Crochet Hook Deenor Haberdashery

SKU : acs-141

Pictures




Color Options

























2. benang kait. benang kait yang paling sesuai untuk yang mula belajar ialah dari jenis dk ( double knit). benang ini selalunya adalah 4 helai benang yang digabung menjadi satu ( 4 ply). kalau dimalaysia. benang jenis ini yang biasa dijumpai ialah benang bulu kambing jenama nona dan minlon

3. Gunting yang tajam.

5. jarum tapestry . digunakan untuk mencantum atau menjahit fabrik yang telah dikait.

Tuesday, March 27, 2012

lil african voilet.


i really love african violet. i start to grow them when one of friend give one leave to me and ask me to grow it. eventhough it take weeks to month before the first leave grow into plant it grow with me in my office table for more than five years. during that time i have breed  the plant into many2 plants and give it to many2 people until i cound not remember how many.when i move office i leave the plant in the pantry of my old office. i hope it stay survive until now.At one point i become obsessed with african violet and collect many2 colors of them...every trip to cameron highland must return with one or two or three or more african violet. But the plant cannot stay survive for long in our weather unless we keep in the office which have more that 16 hours aircond on.some information i gather for this plant is available at melur.com
as many of you know...i love to crochet...so when both passion collide here is the result a crocheted african violet.  i have seen one of my fb friend posted a photo of crocheted african violet but i could not find a (free..:-)) pattern for it. so i invented ( huh ...such a big word) one of my own and here is the result. it is not so similar but ok lah...resemble lah...hahaha...so let me share the simple pattern with you all:

The Leaves (make 8)
  • Ch 3. Join with slip stitch to form ring. or perform a ring using magic loop
  • Rnd 1: 6 sc in ring. Slip stitch into first sc to join round; chain 1, turn  
  • Rnd 2: 2 sc in each sc around (12 stitches). Slip stitch into first sc to join round; chain 1, turn  Round 3: *sc in first stitch then 2 sc in next stitch* repeat all the way around (18 stitches). Slip stitch into first sc to join round; chain 1, turn
  • Rnd 4: *sc in each of the first two stitches, then 2 sc in next stitch* repeat all the way around (24 stitches). Slip stitch into first sc to join round; chain 1, turn.
  • Rnd 5: *sc in each of the first three stitches, then 2 sc in next stitch* repeat all the way around (30 stitches). Slip stitch into first sc to join round; chain 1, turn
  • Rnd 6: *sc in each of the first four stitches, then 2 sc in next stitch* repeat all the way around (36 stitches). Slip stitch into first sc to join round; chain 1, turn
  • Rnd 7: *sc in each of the first five stitches, then 2 sc in next stitch* repeat all the way around (42 stitches). Slip stitch into first sc to join round. 
  • keep on increasing if you want the leave to be bigger but i stop at round 7. fasten of
The Flower ( make 5 or  as many as you like)
  • with yellow color, Ch 3. Join with slip stitch to form ring. or perform a ring using magic loop.
  • rnd 1: ch1 , 10 sc in the ring.Slip stitch into first sc to join round. fasten off
  • rnd 2: with purple yarn ,(* ch1 ,hc ,dc,tr,dc,hc in the next sp. sc in the next sp). repeat from * until all 10 sp is occupied. you should have 5 petals flower . fasten off
The pot ( make 1)
  • Ch 3. and form a ring
  • rnd 1: 6 sc in in the ring
  • rnd 2: 2 sc in each  st (12)
  • rnd 3: [1 sc, 2 sc in next st] rep around (18)
  • rnd 4: [2 sc, 2 sc in next st] rep around (24)
  • rnd 5-7 (3 rnds): 1 sc in ea st (24)
  • rnd 8: [3 sc, 2 sc in next st] rep around (30)
  • rnd 9-11 (3 rnds): 1 sc in ea st (30) sl st to join at the end of rnd 11
  • rnd 12: ch 2 (counts as 1 dc). In back loops only – 1 dc in ea st (30)
  • invisible join and Fasten Off



To assemble:
  • with tapestry needle and same leave yarn,  sew 3 leaves together
  • arrange the flower nicely on the top of the 3 leaves and sew it securely
  • arrange another 5 leaves evenly at bottom of 3 leaves.
  • insert the pot with polyester fiber firmly. put the assembled african violet on the top of the pot opening  and sew it around.

Monday, March 19, 2012

tips to store your WIP

being mobile all the time, spending 2-3 hours driving thru a heavy trafic jam to and fro work everyday i hooked to a not-so-good habit while driving. I knit, crochet, embroider and what-so-ever at red lights. The problem while working at trafic light stop is you have to organize the yarns and needle properly so it wont tangle when you have to move your vehicle after the light turns green. i found that storing my yarns in zipper bag is the easiest way to keep the work tidy.  i choose to hold yarn differently too while driving. normally i prefer continental style but while driving i will hold it in English style.
warning!!: this is not a good habit and please not to get yourself use to it. I plan to stop one day...juzz dont know when.

nylon cord bag

Kaler nylon cord ni memang really looks delicious. kebetulan pulak one of the fb group yang aku masuk tu mengadakan crochet along contest on beginner bag. since patternnya untuk small bag kalau kait pakai benang biasa mesti jadi kecik je  so untuk membesarkannya aku telah kait menggunakan nylon cord yang biasa orang buat tali bag atau knapsack yang simple2 tu. puashati... jadi besar beb...walaupun follow exactly the count in the pattern. sangat cepat pulak tu... start lepas maghrib malam tu jugak siap.... hehehe...

bab yang malasnya ialah nak buat alas dalamnya. since mesin jahitku duk ada kat kedai kira terbengkalai lagi la alas kat dalam + zipnya sampai hari ni...ingat esok lusa nak curi masa pergi jahit alasnya.... 2 3 hari ni i am so busyla... hehehe...taksempat nak menjenguk kedai. tapi kainnya dah aku potong dan warna light purple untuk alas tu aku rasa match giler dengan bag ni( biasala syok sendiri...:-P)

bag ni saiznya 1 kaki  lebar dan lebih kurang 1.5 kaki (lebih sikit kot) tingginya. nih patternya kalau korang nak buat : http://crochetncrafts.com/crochet/small-beginner-crochet-bag.html memang beginner punya pattern but still cantik. kalau reative letakla perlagai hiasan mesti lagi lawa ...kalau rajin la..cam aku ni kurang rajin aka malas.

so inilah rupanya nylon cord yang aku pakai tu.... yang light pink tu saiznya kecik sikit dari yang dark pink tu...( betulke ada warna dark pink?...huh belasah je la) ada macam2 kaler lagi aku jual kat kedai ku ( http://deenorh.melur.com) antara kaler yang menarik yang yang kat bawah ni... hitam dan putih malas nak ambik gambar sebab biasa sangat.. lupa nak ambik gambar dalam katalog pun lupa nak letak..tapi ada stock. my distributor janji nak bawak banyak lagi this wednesday... so nanti aku upload lagi pelbagai warna ceria yang akan ada kat deenor haberdashery. kalau nak order jangan lupa ke www.deenorh.melur.com yer... ataupun order je dari fb...okies... bye...


There was an error in this gadget

Follow by Email

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails