Thursday, December 22, 2011

sirdar snuggly smiley stripes really make me smile....:-)

Dear daughter , Syazwani is the owner of this top
this is the first time i knit with bamboo yarn. its actually 80% bamboo and 20% merino wool. the texture is so beatiful and the feel of the yarn when it touch my hand is somewhat comforting. i bought this yarn at GOLDEN DRAGON store in china town singapore at S7.9 ( around RM19/skein). I dont sell this brand of yarn in my store but i have a few with the same quality such as:
Bamboo worsted weight yarn.
SKU : fnt2-21014
Fiber Content : 100% Bamboo
Needle Size : 4 mm. US 6 [UK 8], 5 mm. US 8 [UK 6], 4.5 mm. US 7 [UK 7]
Brand : ICE
Weight Type : 4 Medium: Worsted, Afghan, Aran
Length : 80 meters / 87 yds.
Yarn By Type : Summer Yarn, Bamboo
Stock Quantity : 996 (166 Lot)
Weight : 50 gr. / 1.76 oz.

Orange
wholesale purchase will be a minimum of 6 skein. to order our wholesale price please click here .
for retail purchase the price is RM10 per skein. no minimum quantity. to purchase is please send email to nor@melur.com



green
blue
mint
light green

Monday, December 19, 2011

mengait dengan kaedah loop stitch ( jarum satu)

saya selalu nampak bag yang dikait menggunakan kaedah ni dan selalu tertanya tanya apakah nama kaitan ini dan macammana nak kaitnya... ye la kalau dah tak tahu nama nak google pun tak tahu nak google apa. hinggalah saya membeli sebuah buku 2nd hand hasil karya PAM DAWSON. barulah saya tahu variasi kaitan ini dinamakan loop stitch. untuk mengait loop stitch ini tidaklah sesusah yang saya bayangkan. ia cuma kaitan menggunakan kaedah single crochet, bezakan satu jari dibelikan pada benang ketika mengait hingga membentuk loop.

disini saya sertakan video bagaimana saya mengait loop stitch. maaf jika ada kekurangan dan feedback pada video ini amat dialu-alukan. jom kait sama-sama.

Wednesday, December 14, 2011

sebelum menggunakan kaeadh magic loop ni punya la malas nak buat stokin .. tau le kalau nak kait stokin guna kaedah knitting ni kena guna 3+1 jarum kait. masa kait tu terkehel2 handle jarum dan benang..tak suka..tak suka.Lama dah dengar guna magic loop method pakai circular needle ni.. tapi tak sampai seru nak try .. tetapi bila saya beli benang kat daiso n benang tu nampak sangat delicious untuk dijadikan stokin kat kaki mungil baby saya tu saya merajinkan diri belajar teknik ni... ooooohh... senang je rupanya... ingatkan susah... kalau tau camni dah lama guna teknik ni..

jadi kat sini saya nak share cammana saya gunakan teknik ni. magic loop in kita gunakan bila circular needle kita terlebih panjang untuk mengait dalam bentuk gelung.maknanya gelung kita tu kecik tapi needle kita tu panjang.saya nak mengucapkan tahniah pada whoever yang cipta kaedah yang very effective dan senang ni...tahniah.. tahnia...

boleh view video cammana saya guna kaedah ni untuk kait rib stokin kat sini. sorry video tak clear sebab 3gp jer... (hehehe macam nama wayang je ni).. the reason saya tak suka pakai video cam ialah:
1. lambat yang amat nak upload ke YOutube
2. malas nak set posion camera atas tripod.
3. malas nak charge bateri
4. malas nak transfer ke laptop
malas segala2nya....blurp...

so nasib le ye... blur2 je video ni.. tapi hope it help... feedback are welcome..

Monday, December 12, 2011

a pair of thick socks



Ini yarn yang saya beli dari daiso masa pegi KL last weekend. the yarn tebal la jugak. kait guna knitting needle 4 mm. ini first saya kait gunakan kaedah magic loop. tak pernah try lagi. so guna circular needle panjangnya +-40 cm saya try kait guna kaedah magic loop.malangnya untuk pair yang kat atas tu saya terdrop the stictch n bila saya pickup balik tersalah pickup sebab tu nampak cam awkward sikit... bila sedar dah banyak kait malas la nak bukak lagipun stokin ni kait untuk baby pakai time tido je..so belasah je la kannn...heehe.

okeh ni saya nak share pattern yang saya gunakan untuk stokin ni... stocking ni tebal enough and bile bahagian atasnya kita lipat dah kira macam jadi booties untuk baby..cantik sangat... cuma be careful je jangan jadi macam saya terdrop stitch pastu malas nak repair pulak tu...so the pattern is:
























oooohhhh..tak nampak ek...kesiannya... cuba click atas gambar bagi besar kot2 boleh nampak.

Saturday, December 10, 2011

mengait dan dapat untung

INILAH SAYA

saya percaya ramai antara yang membaca blog saya ni memang hampir2 hari hari mengait. ada yang macam dah sampai kategori addicted sebab kalau sehari tak pegang jarum rasa cam tak lengkap hidup ini. Tak kira balik kampung atau pergi bercuti sekali pun mesti ada projek mengait yang dikepit bersama ( saya tahu sebab saya pun macam tu...:-)). saya ni start mengait dari umur saya 12 tahun. so walaupun kadang2 bila terlalu sibuk dengan benda2 lain pernah berbulan-bulan saya tidak memegang jarum tapi kalau dah pegang tu memang susah nak lepas.

bayangkanlah kalau dah hari2 mengait mestilah banyak projek yang boleh disiapkan. contohnya tahun lepas sahaja sepanjang saya pam susu diofis sahaja lebih dari sepuluh barang yang saya siapkan dari stokin bayi, kasut, baju sejuk, dress dan banyak lagi. saya menyusukan sepenuhnya baby saya hingga kini. di ofis saya gunakan pam spectra 3 yang ada dual shield. ada teknik yang saya gunakan dan saya boleh pam susu saya tanpa memegang shield tersebut... handsfree la kiranya. untuk yang pernah pam susu pasti tahu betapa malasnya nak untuk pam sampai 2 atau 3 kali sehari. tapi bila masa yang sama saya gunakan juga untuk mengait... wah amazing... memang jadi rajin betul... malah ternanti nanti..lambatnya nak pegi pam susu ni...:-)

Bila saya baca buku crocheting for fun saya terfikir jugak..selama ni kenapa saya tak cuba jual apa yang saya kait. bukannya tak ada yang order kat saya tapi saya selalu menolak dengan sahsyatnya sebab saya tahu saya takkan mampu siapkan order on time.Ada juga yang kata , jual je item yang dah ready made.... buat siap2 lepas tu jual la... tapi tah le... tak pernah pulak saya jual apa yang saya buat. selalunya saya akan kait untuk 4 anak perempuan saya dan anak2 saudara serta anak kawan2 saya secara percuma sahaja.

satu2 nya benda yang saya jual ialah topi baby ini. itupun setelah kawan saya beriya-iya meminta saya kaitkan untuk dia kerana dia rasa topi ini sangat cantik. Saya jual topi ini dengan harga RM25 tapi kawan saya bayar RM30 kerana katanya dia tak sampai hati nak bayar harga saya bila tengok hasil kaitan dan benang yang saya gunakan untuk kait topi itu.Walau bagaimanapun semangat mengait saya masih begitu. pesanan yang datang selepas itu tetap saya tolak atas alasan saya tiada masa. Tapi kalau tiada masa mengapa hampir setiap hari saya mengait...hmmm....

GILA BENANG?

bila memandang longgokan benang di penjuru bilik sempit di apartment kami ini membuatkan saya terfikir betapa banyaknya wang yang telah saya keluarkan untuk membeli benang.Itu tidak termasuk lagi dengan apa yang saya simpan di dalam bilik menjahit saya di satu lagi rumah (atas faktor dekat dengan tempat kerja saya tinggal di apartment pada hari bekerja dan balik kerumah satu lagi hanya pada hujung minggu, kadang2 tak balik pun... malas)

Anak saya pula kata ..mama ni macam berniaga benang la... mama jual la benang yang mama beli banyak2 ni..tak boleh...mama sayang la benang2 ni..macammana nak jual...( pulak dah). the good thing is bila join group facebook saya tahu yang saya tidak sendirian.... rupanya ramai lagi orang yang gila benang kat luar sana....cuma ... diorang ialah pengait2 yang menjual hasil kaitan mereka... tetapi saya??

Buku crocheting for fun and profit ni dah lama saya baca sebenarnya... dari 2 tahun lepas lagi. tapi saya tak ambik port sangat

Share it

Follow by Email

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails