Tuesday, April 27, 2010

crochet Rose




Bunga rose yang sangat senang untuk dikait. lepas kait boleh tampal kat baju , beg,buat getah rambut, buat tali ikat langsir even kalau nak bagi kat mak korang sempena hari ibu pun boleh jugak .... pattern ni saya tiru dari : http://the-dark-knit.blogspot.com/2008/11/crochet-roses.html


Benang ni dah lama sangat2 dah... jumpa balik dalam treasure chest... tak ingat pun beli dulu untuk apa... tapi daripada tak buat apa-apa baik gunakan balik leftover yarn ni. buat ros ni tak pakai banyak benang pun. preparation time around 20 mins saja. ingat nak buat daun jugak untuk ros ni...esok jer la...:-) ...
Ni start2 nak kait... make sure tinggal dalam 10 inci benang simpan untuk cantumkan bunga nanti. jangan excited sangat sampai tinggal seinci dua je.. nanti kena sambung balik masa nak jahit bunga ni nanti.
Ini bunga yang dah siap dikait tapi belum dicantumkan lagi. sebenarnya tak boleh nak cantumkan malam ni sebab jarumku hilang dilarikan makhluk halus. Dia pulak dah tidur.. ikut hati nak saja saya kejutkan dia tanya kat mana dia sorokkan jarum mama dia.. tapi tak sampai hati la pulak. Esok je saya cantumkan sekali dengan buat daun.


konon2nya kalau dah jahit nanti begini lah rupa bentuknya, tapi yang ni cuma gulung2 je ..tak leh nak jahit lagi. besok bibunga rose ni dahpun siap dijahit...

2 comments:

  1. cammana nak buat daun?

    ReplyDelete
  2. minat sangat mengait tp rasa sush sgt nk buat ni,,,,ble bg tip tak mcmna nk cpat blajr mgait ni,,,

    ReplyDelete

There was an error in this gadget

Follow by Email

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails