Monday, February 20, 2012

mengait guna kaedah entralac ( jarum 1)

Kaedah entralac boleh dipraktikkan untuk kedua2 kaitan samaada knitting atau crochet.w/b/pun Entralac teknik ni cam agak tidak biasa diamalkan di negara kita Malaysia ni. Mungkin sebab kat mesia ni kita tak banyak crochet benda2 yang tebal seperti blanket atau gebar. kaedah entralac ni menggunakan teknik tunisian crochet atau lebih popular dengan nama afghan crochet. Jarum atau hook yang digunakan untuk teknik ini ialah jarum crochet yang panjang. normally dalam 22 cm -32cm. panjang jarum akan menentukan lebar fabrik yang boleh dikait. saya ada share teknik tunisian crochet ni dalam post saya sebelum ni.http://threadyarn.blogspot.com/2011/02/afghan-sticth-bridge-between-crochet.html.
ni pulak gambar jarum yang digunakan untuk kaedah tunisian crochet ni. Jarum ni mr hubby belikan kat wallmart masa ke US dulu
tapi kalau untuk biasa2 punya saiz saya gunakan jarum crochet biasa jenama tulip yang gold kaler tu je..lepas tu ikat ngan getah rambut yang tebal kat hujungnya untuk elakkan stitch dari slip keluar dari jarum. guna jarum biasa yang panjangnya dalam +- 15 cm tu lepaslah untuk buat sweater budak umur dalam 6 tahun tu ( lebih kurang 50 hingga 70 stitch)
so berbalik kita ke entralac teknik. guna teknik ni bila kita nak buat diamond pattern .yang berlainan warna. kaeadh ni bagus bila kita ada banyak leftover yarn yang kita saya nak buang. boleh kait untuk buat selimut baby, sarung bantal, lapik pinggan dan sebagainya.
ni pulak beberapa link yang menunjukkan cara untuk crochet menggunakan kaedah entralac. Happy crocheting peeps.

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

Follow by Email

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails